NewMedical

1 декември - Световен ден за борба със СПИН

На  1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Датата е обявена от Световната здравна организация за първи път през 1988 г. и се признава от над 190 държави по света.  Световния ден за борба със СПИН е една от осемте глобални кампании, които организира Световната здравна организация. Целта е да се насочи общественото внимание към проблемите, свързани със заболяването, както и свеждането до минимум на заразените с HIV вирус. Червена панделка е международния символ на анти-СПИН кампанията.

 

Първите случаи на болни от СПИН датират от 1977/1978 г. в САЩ, Африка и Хаити. Името "СПИН" е въведено от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ през 1892 г. Вирусът, който причинява заболяването, е открит от две групи вирусолози, ръководени от проф. Люк Монтание (Франция) и от Робърт Гало (САЩ).

 

През 2000 г. е приета декларация в Южна Африка, която гласи, че вирусът HIV е причинител на СПИН.  Важно е човек да знае, че може да е носител на вируса HIV, но да не боледува от СПИН.

 

В България регистрираните носители на HIV са малко под 2500. Според данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерство на здравеопазването 88% от новорегистрираните са се заразили след полов акт. В световен мащаб регистрираните носители на HIV са около 33 милиона души.

 

За да се предпазите от HIV използвайте следните предпазни мерки:

- използвайте презерватив при сексуален контакт

- избягвайте сексуални контакти с непознати хора

- използвайте индивидуални игли и спринцовки

- при бременност се изследвайте за HIV.